Temaledare: Att möta våld i vården - Wistedt, Börje (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Våld inom psykiatrin utgör ett stort problem för såväl patienter som personal. Ett symposium om våld inom den slutna psykiatriska vården i Psykiatriska föreningens regi, december 1987 samt ett ytterligare symposium i CTP:s (Care and Treatment Psychosis) regi utgör grunden för detta temanummer. Deltagar na i dessa båda symposier har givits tillfälle att lämna in sina manuskript till en gemensam publikation. Till detta har fogats ytterligare ett par arbeten som jag tycker berör likartade problem. Intresset för våld och andra aggressiva handlingar såväl inom som utom sjukvården har under senare år påkallat ett allt större intresse. I dessa artiklar gör vi ett försök att med tyngdpunkt på psykiatrins förutsättningar ur en del aspekter, belysta problemet aggression inom sluten vård.