Våldshandlingar från psykiatriska patienter inom sluten vård i större tidsperspektiv. Översikter och tendenser. - Ekblom, Bengt; Häll, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
I denna artikel belyses våldshandlingar från psykiatriska patienter inom sluten vård i större tidsperspektiv. Vid Ulleråkers sjukhus i Uppsala har man fortlöpande följt våldstendenserna och deras följder för personalen. 1971 resulterade patientvåld i 177 sjukskrivningsdagar bland personalen, vilket utgjorde 46 % av pga olycksfall förorsakad sjukskrivning men totalt sett endast 0,5 % av all sjukskrivning. Stickprov under senare år har visat ännu lägre procenttal varierande mellan 0.1- 0.34 %. Antalet arbetsolyckor förorsakade av våld från patient under åren 1971 -1986 har dock successivt ökat. Av antalet arbetsolyckor är det endast knappt 10 % som medfört arbetsskada. Sedan början av BO-talet har antalet arbetsolyckor förorsakade av våld varit i stort sett konstant. Man torde dock kunna tala om en relativ ökning eftersom sjukhusets platsantal och patientantal minskat i och med att Stockholms län successivt tagit hem sina patienter. Genomströmningen på avdelningen har dock varit hög i viss mån högre än tidigare. Tidpunkten när olyckorna inträffat är i huvudsak de tidsperioder som sammanfaller med aktiviteter som uppstigning, måltider, sänggående. Som bakgrund till situationen på 1970- och 1980-talet redovisas sammandrag från tidigare undersökningar vid sjukhuset täckande 1950- och 60-talet.