En socialaktstudie av 15 kriminella pojkar : Kriminalitet som livsval - Hyden, Lars-Christer (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
En undersökning har gjorts av socialtjänstens insatser för en grupp ungdomar med stark kriminell bakgrund som gjort sig ’omöjliga’ vid olika utrednings- och behandlingsinstitutioner. Den bild som kommer fram är att dessa ungdomar utvecklat en livshållning där deras enda sätt att få ut något av livet tycks vara att välja en kriminell bana eftersom den åtminstone kortsiktigt ger dem mycket av det som de saknat: pengar, status, kändisskap och en social tillhörighet.