Social utblick: Skyll dig själv - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Landsting och primärkommuner dras med stora ekonomiska bekymmer och "osthyvlar", tårtspadar" och "motorsågar" är i flitigt bruk i budgetarbetet. Många förslag till besparingar, mer eller mindre genomtänkta, kastas fram. Ett sådant, som förärades formen av ett debattinlägg i Dagens Nyheter, emanerar från en chefstjänsteman i Stockholms läns landsting. Varför inte låta medborgare som missbrukar alkohol eller tobak själva stå for kostnaderna for sjukdomar som är relaterade till dessa missbruk, frågar sig förslagsställaren.