Varför är människorna så ohälsosamma? - Sandlund, Mikael; Svensson, Tomas (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Folk väljer i många stycken - trots god upplysning och hög materiell standard - en mindre hälsosam livsföring framför det sätt att leva som kan förmodas vara mindre skadligt. Varför är människorna så ohälsosamma frågar sig Mikael Sandlund, läkare vid socialmedicinska institutionen, Umeå universitet och Tomas Svensson, forskarassistent vid primärvårdens planerings- och utvecklingsenhet i Eskilstuna.