Temaledare: Alternativmedicin - ett aktuellt hälsopolitiskt tema - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Samtidigt som svensk sjukvård har en hög teknologisk klass har intresset för alternativmedicin ökat i Sverige. Många nya behandlingsmöjligheter har utvecklats. Den svenska läkemedelsindustrin har haft stora framgångar. Vårdmodeller exporteras. Men medicinen kan inte lösa de grundläggande existentiella frågorna. Utopisternas lyckovärld är fortfarande mycket avlägsen. I detta temanummer låter vi olika företrädare, praktiker, forskare och debattörer med olika perspektiv och inställning belysa den flora av alternativa behandlingsmetoder som samlas under begreppet alternativmedicin. I ett efterkrigsperspektiv har tex psykoterapi från att ha varit kvacksalveri, otillbörlig behandlingsverksamhet, fått ett accepterande av myndigheterna i form av legitimering av kompetenta utövare. Metoders status omvärderas som följd av ny kunskap Vi har alla bidrag att ge i arbetet att förbättra och värna om folkhälsan. Därför vill vi med detta temanummer bidra till den hälsopolitiska debatten kring ett kontroversiellt område, där vi behöver mer kunskaper.