Temaledare: Flyktingarna och primärvården - Kornfält, Ragnhild (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Kommunerna ska lösa bostads-, sysselsättnings- och andra sociala frågor och primärvården flyktingarnas behov av hälso- och sjukvård. Det har visat sig att flyktingarnas behov av hälso- och sjukvårdsinsatser är stort, vårdkonsumtionen och sjukligheten överstiger genomsnittet för kommuninvånarna. Psykosomatiska sjukdomar och karies är vanligare. Flyktingarna har också en annan syn på att gå till doktorn och "egenvårdar" inte i samma utsträckning som vi svenskar. Små symptom kan därför föranleda sjukvårdsbesök. Kulturella skillnader och språkbarriärer gör att lång tid måste avsättas vid sjukvårdskontakterna.