Varför blir arbetslösheten till en plåga för vissa men inte för andra? En studie av ekonomisk påfrestning och skam - Starrin, Bengt; Jönsson, Leif R.; Forsberg, Erik; Rantakeisu, Ulla (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
I artikeln analyseras sambandet mellan arbetslöshet och ohälsa i ljuset av den s k ekonomi-skammodellen som innehåller två förhållanden nämligen den arbetslöses ekonomiska förhållanden och den arbetslöses erfarenheter av att blivit förringad och nedvärderad på grund av sin arbetslöshet. Resultaten pekar på att ju högre ekonomisk påfrestning man är utsatt för och ju mer erfarenheter man har av att ha blivit förringad och nedvärderad (skamgjord) desto mer av ohälsa.