Tobaken som samhällsfråga - Haglund, Margaretha; Nordgren, Paul (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
En rejäl minskning av tobaksorsakade sjukdomar i befolkningen sker inte bara genom en intensiv hälsoupplysning utan också en rad samhällsåtgärder är också nödvändiga som: säljrestriktioner med bla åldersgräns för inköp produktkontroll med gränsvärden för vissa halter av skadliga ämnen olika slags beskattning åtgärder för att stärka en tobaksnegativ inställning tex varningstexter, upplysning, hälsoundervisning i skolan åtgärder för att minska tobakspositiv påverkan i massmedia restriktioner mot rökning tex rökfritt i gemensamhetslokaler