Snuset som hälsorisk - ny syn på gammal produkt - Ramström, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
I västvärlden har tobaksbruket starkt dominerats av rökning. Emellertid sprider sig bruket av rökfri tobak, i Sverige främst i form av fuktigt snus, som en löpeld särskilt hos yngre män. Man kan skilja på snusdebut antingen som ett primärt bruk, vilket blivit på modet hos tonåringar, eller som ett hjälpmedel att sluta röka. Oberoende av vilken debutform det rör sig om, så ger de mycket höga nikotinhalterna vid snusning upphov till ett starkt beroende hos de flesta snusarna. Ur tandläkarsynpunkt medför snusande! klara hälsorisker i form av ökad risk för tandlossning och uppkomst av munhåletumörer. Aktuell forskning har också påvisat generella hälsoeffekter av snusning tex högre blodtryck, försämrad perifer cirkulation, sämre syreupptagning och risk för graviditetskomplikationer.