När hörseln felar: talavläsning som kompensatoriskt alternativ? - Rönnberg, Jerker; Lyxell, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Är hörselhandikappade individer bättre talavläsare än normalhörande? Vilka egenskaper skiljer bra avläsare från mindre bra? Forskning om hörselhandikappades kommunikationsförmåga tyder på att individens kognitiva förmågor förklarar en stor del av variationen i talavläseprestationen. Särskilt avgörande är faktorer som visuell avkodningsförmåga, gissningsförmåga, och arbetsminneskapacitet. Faktorer relaterade till själva handikappet tycks däremot inte påverka avläseprestationen.