Maten - en fråga för det samhällsinriktade och sjukdomsförebyggande arbetet - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Maten är en social omständighet av stor betydelse för befolkningens hälsa och välbefinnande. Sedan 30-talet har staten på olika sätt aktivt verkat för en förbättrad hälsa genom åtgärder för att förbättra befolkningens matvanor. I artikeln ges några exempel på detta. Att äta är mer än en överlevnadsfråga. God mat ger omsorg och är av tradition betydelsefullt i vardag och vid fest. Ätbarhet, tillgänglighet och påverkan är tre faktorer bakom kostvanorna. En målinriktad livsmedelspolitik kräver insatser såväl för att påverka utbud som efterfrågan vilket innebär en rad olika insatsområden, vilket kort berörs i denna artikel.