Synskadade barns utveckling - Janson, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Blindfödda personers föreställningar och upplevelser är av självklart intresse för den beteendevetenskapliga forskningen. Ett uppenbart motiv för detta intresse är praktiskt: hur skall psykologiska och pedagogiska stödinsatser, hjälpmedel, yttre miljöer, skol- och arbetssituationer mm utformas, för att så långt som möjligt begränsa handikappet? Det finns också uppenbara teoretiska motiv för intresset för de kongenitalt blinda. Liksom fallet är med andra sensoriska handikapp leder frågor kring denna grupps situation till djupt liggande problemkomplex vad gäller perceptionens, omvärldsförståelsens och begreppsbildningens natur.