Psykologiska och sociala faktorer vid hörselhandikapp och tinnitus - Carlsson, Sven G; Erlandsson, Soly; Eriksson-Mangold, Maud; Hallberg, Lillemor (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Vid hörselnedsättning och tinnitus (öronsus) är sambandet mellan skadans somatiska deskriptorer och slutlig upplevd handikappnivå begränsat. Psykologiska och sociala förhållanden tycks på ett ofta avgörande sätt bidra till hur individens slutliga situation kommer att te sig. I artikeln diskuteras några studier av "icke-somatiska" faktorer vid hörselnedsättning och tinnitus. Vidare presenteras en pågående undersökning av psykologiska och sociala faktorers bidrag till anpassningsprocesser vid dessa tillstånd.