Social utblick: Dålig samhällsplanering - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Enligt socialtjänstlagen (§ 5) hör det till socialnämndens uppgifter att bl a medverka i samhällsplaneringen och i samarbete med andra samarbetsorgan, organisationer och enskilda främja goda miljöer i kommunen. Det är en viktig uppgift att bekämpa segregationen i boendet och att förhindra en förslumning av vissa bostadsområden. Svårigheterna att finna bostäder till en del invandrargrupper och människor med sociala handikapp är betydande. Resultatet blir ofta att olika sociala grupper koncentreras till vissa bostadsområden. Därför måste socialtjänsten se till att andra intressen underordnas samhällets sociala mål att skapa bra bostadsmiljöer för alla grupper i samhället bl a genom en fördelning av bostäder på ett ur social synpunkt lämpligt sätt. Det är därför förvånande att i en artikel i en av våra största morgontidningar få läsa att en nybyggd stadsdel i en stor stad i mellansverige har fått stora problem med barnomsorg och skola därför att bostadsförmedlingen anvisat lägenheter så att 83 procent av lägenheterna har tilldelats barnrika invandrarfamiljer. Det har lett till att planeringen av barnomsorgs- och skolplatser skett utifrån felaktiga premisser.