l.ogopediskt arbete med rörelsehindrade barn - Falck, Ann (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
"Samordnad barnhabilitering" är ett begrepp som introducerades i Sverige för knappt tio år sedan. Man började då planera för att samla resurserna från habiliteringen av rörelsehindrade barn och från Omsorgsverksamheten som arbetar med förståndshandikappade barn. Det låg på varje landsting att fatta egna beslut i fråga om denna sammanslagning. De flesta landsting har i dag genomfört den samordnade barnhabilitering en men än återstår det några. Om den samordnade habiliteringen kommer att införas i alla landsting är ännu osäkert I Jönköpings län har vi haft samordnad habilitering sedan 1982. Ett team bestående av arbetsterapeut, fritidsledare, förskolekonsulent, kurator, logoped, läkare, psykolog och sjukgymnast arbetar här med att stötta rörelsehindrade och utvecklingsstökolerda barn och deras familjer. Mer än 65 % av barnen ha någon form av rörelsehinder. Cirka 75 % är i behov av språk. - talbehandling. Den första logopedtjänsten tillkom så sent som 1984. Barnen är i åldrarna 0-20 år. I praktiken prioriteras förskolebarnen, då resurserna är små och tjänsterna delvis obesatta.