Vad har logopeder med läs- och skrivsvårigheter att göra? - Magnusson , Eva; Nauclér, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Läsning och skrivning är språkliga aktiviteter och följaktligen är läs- och skrivproblem att betrakta som språkliga problem. Logopeder som ju har språket och språkliga problem i dess talade form som sitt verksamhetsfält har därför mycket att tillföra områden som omfattar språket i dess skrivna form. Med sina kunskaper om normal och störd språkutveckling har logopederna därför också möjlighet att förebygga läs- och skrivsvårigheter genom att hos språkstörda förskolebarn tidigt träna sådana språkliga förmågor som är väsentliga för läs- och skrivinlärningen.