Vårdideologiskt panorama - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
De senaste decennierna har en rasande utveckling ägt rum inom snart sagt alla medicinska och sociala verksamhetsområden. Några orsaker till detta är ganska påtagliga. Tillgången till enormt ökade ekonomiska resurser. Men också en lika enorm ökning av intellektuella stimuli, bl a sammanhängande med en kraftig tillväxt av forskning och vetenskap. Vad gäller forskningens betydelse för förändringar i samhället tänker man gärna i första hand på teknologiska förändringar. Men minst lika väsentligt torde vara samhälls- och beteendevetenskapernas påverkan på den ideologiska utvecklingen, särskilt i västvärlden. I det klimatet växte framförallt under 1970-talet fram storstilade visioner där ledstjärneorden vart ex helhetssyn, psykodynamiskt synsätt, prevention, primärvård. Dessa visioner har i anmärkningsvärt stor utsträckning växlats in till en slags realiteter. Principen om helhetssyn har styrt den organisatoriska omvandlingen av såväl socialtjänst som primärvård. Att visionerna på detta sätt blivit till verklighet betyder dock ingalunda att de blivit oomstritt förhärskande. De gamla nyckelorden har så småningom ersatts av nya signaler som kompetens, struktur, tydlighet, rationalitet och utvärdering.