Gravida kvinnors inställning till psykosocial omvårdnad på MVC - Larsson, Gunilla; Spångberg, Lisbeth; Wager, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Mödrahälsovården är sedan många år en väl etablerad verksamhet. I stort sett alla gravida kvinnor kontrollerar sin egen hälsa och fostrets utveckling på MVC (mödravårdscentralen). Mödrahälsovården har med sin högt utvecklade medicinska teknologi kunnat minska de allvarliga medicinska komplikationerna för såväl kvinnan som för det väntade barnet. I bl a mödrahälsovårdsutredningen, 1979, betonas dock att den gravida kvinnan även skall ses i ett familjeperspektiv och kunna erbjudas psykologiskt och socialt stöd. Avsikten med aktuell undersökning var att studera möjligheten till och betydelsen av tidig diagnostik och psykosociala stödinsatser inom mödrahälsovården.