Psykologiska aspekter på extrem övervikt - Björvel, Hjördis (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Det är inte visat att ens svårt överviktiga personer skulle ha mera psykiska problem än normalviktiga. Att vissa personer har ett ätberoende som inte är kopplat till hunger eller näringsbehov utan beror på felaktigt inlärda vanor som styrs av stimuli från omgivningen och av emotionella faktorer är dock alldeles klart. Det är därför angeläget att utveckla omvårdnadsprogram som kan ge överviktiga personer stöd att förändra sina överätarbeteenden