Att vara förälder till ett barn med handikapp - Nordgren, Ingrid; Esscher, Eva; Lindkvist, Agneta (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Föräldrar till 100 barn med rörelsehinder intervjuades. Intervjuerna omfattade dels strukturerade frågor om familjens sammansättning, bostad, avlastningshjälp, ekonomi och hälsa ,dels öppna frågor om synen på den hjälp familjen fått. Samtliga barn bedömdes enligt en vårdtyngdskala vilken visade sig stämma överens med föräldrarnas uppfattning om vårdtyngdsbehovet. Färre föräldrar var skilda och fler var sjuka än i ett normalmaterial. Endast en av papporna hade reducerad arbetstid medan mammorna arbetade deltid i ökad omfattning. Framförallt skolbarnens föräldrar var p g a dålig hjälp med avlösning mycket bundna. Föräldrarna ville ha mer aktiv kuratorskontakt och mer hjälp vid vårdbidragsansökan. De blev lovade mer sjukgymnastik till barnet än vad de fick vilket skapade missnöje och irritation. Ofta fick mamman ensam ta emot medicinsk information och över huvud taget kände sig papporna bortglömda, framförallt de som var skilda.