Avlösningsbehov för familjer med rörelsehindrade barn - Hellström, Bo; Jalling, Birgitta; Kempe, Per; Rubarth, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Integrering av rörelsehindrade barn innebär bl a att barnen med få undantag får växa upp i sitt hem med de biologiska föräldrarna. Särskilt i de fall där rörelsehindret och andra funktionshinder och handikapp är avsevärda blir vårdinsatserna omfattande och tidskrävande. Detta aktualiserar inte sällan önskemål om avlösning i någon form, tex barnvakt i det egna hemmet, avlösningsfamilj eller korttidshem. I en enkätundersökning som omfattade nära 400 familjer med rörelsehindrade barn i åldrarna 2-13 år och som inskrivits vid dåvarande avdelningen för rörelsehindrade barn i Stockholmsområdet ingick ett antal frågor rörande avlösningssituationen. Ungefär hälften av de tillfrågade ansåg att avlösningsbehovet inte vara tillgodosett.