Rehabiliteringscentrum och vuxenhabilitering i Skaraborgs län - Ottosson, Lars-Göran; Gullstrand, Kjersti (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Habilitering för ungdomar efter ca 20 års ålder har vuxit till ett stort problem i många landsting. Tonåringen har ofta speciella behov vid övergång till yrkesliv, eget boende eller högre studier och är van vid en god service från barn- och ungdomshabiliteringen. Verksamheten splittras då på många olika organisationer och är mindre personaltät. I Skaraborgs län har problemen lösts genom att integrera arbetslag för sk vuxenhabilitering i rehabiliteringscentrum. Organisationen i länet är också intressant genom att varje primärvårdsområde/kommun har en politiskt vald nämnd, som leder både primärvård och omsorgsverksamhet. Denna nämnd har också det primära ansvaret för vuxenhabiliteringen. Stödfunktionen blir enkel att utnyttja för ungdomarna eftersom en primärkommunal - och en landstingsförvaltning samarbetar i en särskild vårdplaneringsgrupp.