WHO 40 år - Petersson, P Owe (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Världshälsoorganisationen, WHO, kan 1988 överblicka en verksamhet som spänner över 40 år i den internationella hälso- och sjukvårdens tjänst. De första trettio åren kännetecknades av programartade aktiviteter med särskilda program för tex mentalsjukvård, hjärt-kärlsjukdomar, infektionssjukdomar och barnsjukdomar. De senaste tio åren har intresset förskjutits till förebyggande åtgärder sammanfattade i ett primärhälsovårdsprogram lanserat under beteckningen Hälsa för alla år 2000. I nedanstående artikel redovisas WHO’s organisation och aktuella strategier av P Owe Petersson, acting director for programme management vid WHO’s Europakontor i Köpenhamn.