Nutritionsepidemiologi - epidemiologisk bevisföring i svälthotade områden - Rosling, Hans (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Denna artikel skildrar metodval i u-landssituationen vid den klassiska epidemiologiska frågeställningen: "Vad är orsaken till ett epidemiskt utbrott av en tidigare okänd sjukdom?" Sjukdomen är i detta fall epidemisk spastisk parapares, ESP, som först studerades bland en avlägset boende landsbygdsbefolkning under missväxtåret 1981, i den del av Mocambique där författaren då arbetade som distriksläkarchef. Artikelförfattaren Hans Rosling är nu verksam vid Enheten för Internationell Barnhälsovård vid Uppsala Universitet varifrån han fortsätter de här beskrivna studierna i samarbete med institutioner i Mocambique, Tanzania, Zaire, Nigeria och Vietnam