Det dubbla perspektivet : - en antropolog och en medicinare ser på läkemedelsanvändning i u-land - Sachs, Lisbeth; Tomson, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Man kan betrakta epidemiologi som en tvärvetenskaplig metod med hjälp av vilken man kartlägger skilda medicinska fenomen. Läkemedelsepidemiologi är ett område som hittills i huvudsak intresserat forskare inom biomedicin och farmakologi. I dessa studier har man intresserat sig föga för hur människor som handskas med läkemedel - förskrivare och patienter - uppfattar eller tolkar innebörden i läkemedel. Antropologer har under senare år genomfört studier där den symboliska betydelsen av läkemedel står i fokus. WHO tog ett viktigt hälsopolitiskt steg under 70-talet i och med skapandet av en baslista omfattande 250 läkemedel avsedda att täcka ca 95%av sjukligheten. Men även om urvalet av läkemedel är optimalt är själva användningen avgörande för behandlingsresultatet. Vi har sedan ett par år studerat en del aspekter av läkemedelsanvändning tillsammans med universitetet i Peradeniya, Sri Lanka. Denna artikel är ett försök att beskriva en ny typ av forskning inom läkemedelsområdet där antropologisk fältforskning leder till en positiv befruktning. Vi följde ett antal patient-läkarinteraktioner på en vårdcentral i Sri Lanka. Med hjälp av det dubbla perspektivet såg· vi såväl läkemedlens symboliska, kulturella betydelse som den farmakologiska, biomedicinska betydelsen.