Psykiatrisk epidemiologi i Nicaragua : - Ett bidrag till psykiatrins utveckling i ett u-land - Jacobsson, Lars; Penayo, Ulises (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I artikeln beskrivs ett psykiatriskt samarbetsprojekt mellan psykiatriska institutionen i Umeå och den psykiatriska institutionen vid universitetet i León, Nicaragua. Epidemiologiska metoder utgör basen för projektet som syftar till att höja forskningskompetensen vid den nicaraguanska institutionen, men också till att bidra till utvecklingen av den psykiatriska vården i landet. I en första fas har studerats psykiska störningar bland vuxna och barn som söker på vårdcentraler. I en andra fas har studerats attityder till psykiskt sjuka och psykisk sjukdom och för närvarande pågår en studie av ett slumpurval av ca 250 familjer i León. Preliminära data tyder på att befolkningen i Nicaragua är utsatt för en betydande psykisk press under de rådande krigsomständigheterna. Svenska medarbetare i projektet är professor Lars Jacobsson vid psykiatriska institutionen i Umeå och dr Ulises Penayo, Uppsala, doktorand vid institutionen i Umeå och dr Henrik Pelling, barnpsykiatriska kliniken i Uppsala. Professor Trinidad Caldera vid universitetet i León är ledare för den nicaraguanska gruppen.