Samhällsdiagnosens roll i ett interventionsprojekt i ett gruvsamhälle i Nicaragua - Haglund, Bo; Pena, Rodolfo; Svanström, Leif; Thörn, Åke (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Abdon Vega projektet startade 1981/82 och dess ursprungliga och alltjämt kvarstående ambition var att under lång tid följa och påverka hälsoutvecklingen hos hela befolkningen i gruvsamhället Mina El Limon i nordvästra Nicaragua. Den allmänna ambitionen och övergripande målsättningen var: - att förbättra invånarnas hälsotillstånd - att studera hur samhällsförändringar inverkar på hälsotillståndet Institutionen för Social och Preventiv Medicin vid UNAN, Leon presenterade den ursprungliga projektplanen och Institutionen för Socialmedicin vid Karolinska Institutet engagerades genom SAREC i Abdon Vega projektet 1983, som svar på en begäran om samarbete från Nicaragua. I samband med den första planeringsfasen mellan institutionerna beslöts att bygga upp Abdon Vega projektet stegvis och den första fasen (Etapp I) skulle framför allt studera gruvarbetarnas hälsa och relationen till arbetsvillkoren. Under våren 1985 påbörjades planering av etapp Il av projektet. Syftet med denna etapp har varit att studera levnadsbetingelserna inte bara för gruvarbetarna utan också för deras familjer och övriga invånare i gruvbyarna. I artikeln beskrivs det aktuella läget främst i etapp Il.