Medicinens historiska roll : Exemplet Linköping - Sundin, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I denna artikel hävdas att man med lokala fallstudier kan öka förståelsen av den kraftiga nedgången i dödlighet i Sverige och andra länder under 1800-talet. Läkarnas och myndigheternas agerande på lokal nivå kan, framför allt i städerna, ha påverkat hälsoläget på ett mer gynnsamt sätt än man tidigare trott. En kombination av kvantitativa demografiska data och kvalitativa studier av aktörerna ger mer än om man begränsar sig till endera metoden. I Linköping planeras ett projekt med denna inriktning med deltagare från Tema Hälsa och Tema Vatten. Författaren, Jan Sundin, är historiker och docent vid Tema H.