Kropp och själ i svensk medicin — en dubbelbottnad historia - Luttenberger, Franz (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I den svenska medicinen och särskilt psykiatrin har under det senaste seklet funnits en stark motsättning mellan ett somatiskt - naturveten skapligt och ett psykologiskt - psykoterapeutiskt betraktelsesätt. Mellan de två traditionerna har rått en kraftig obalans. Det sistnämnda synsättet har företrätts endast av en försvinnande minoritet inom läkarkåren. De var utestängda från den akademiska medicinen och den offentliga vården och hänvisade till privat verksamhet. Ändå sökte de gång på gång att väcka debatt kring dessa spörsmål. En sammansmältning av de båda idétraditionerna har börjat först i vår egen tid. Uppsatsen tecknar konturerna i detta skeende och pekar på några orsaksfaktorer i motsättningen. Framställningen bygger i huvudsak på en just avslutad avhandling i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet om psykoanalysens mottagande i svensk medicin och kulturliv ca 1900-1925.