Den svenska barnmorskans historia - Höjeberg, Pia (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Pia Höjeberg är barnmorska inom mödrahälsovården i Nacka. Hon är författare till böckerna "Jordemor" och "Trollmor", där hon speglar barnmorskans och barnaföderskans historia i Sverige. Med denna artikel vill hon visa att barnmorskans historia ger viktiga aspekter på medicinhistoria och kvinnohistoria. Hon menar att den medicinska utvecklingen av förlossningskonsten har skett på bekostnad av traditionell kvinnokunskap, och att barnmorskan genom kyrka, stat och byråkrati tidigt togs ifrån möjligheten att själv råda över och utveckla sitt yrke.