Att sluta röka : Förslag till modell av en sammansatt process - Hyllienmark, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I arbetet mot tobaksrökningen har man lyckats få många rökare att sätta stopp för sin rökvana. Återfallen har dock blivit mycket vanliga och resultaten har därför upplevts som dåliga. Om man ser rökslutandet som en i tiden utdragen process som är sammansatt av olikartade delar kan resultaten betraktas på ett mera positivt sätt. Man kan då konstatera att man lyckats bra med de delar som leder fram till ett rökstopp men betydligt sämre med att hjälpa rökslutarna att behålla sin rökfrihet. I artikeln föreslås en modell för rökslutandet bestående av fyra på varandra följande delprocesser. För varje del anges en variabel som kan tänkas vara avgöran de för just den delen. Modellen är tänkt som en utgångspunkt för utveckling av bättre behandlingsmetoder.