Socialklass och mortalitet i ett 80-årigt livsförlopp : En longitudinell studie av en hel födelsekohort - Samuelsson, Gillis; Dehlin, Ove (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Över 50% av föräldrarna i den aktuella kohorten tillhörde arbetarklassen. Tjänstemannagruppen var däremot mycket liten. Inga signifikanta socialklasskillnader (föräldrarnas socialklass) förelåg i mortalitet under 1:a levnadsåret men en tendens i förväntad riktning, dvs något fler barn till arbetare avled. Den totala dödligheten mellan 0-80 år efter föräldrarnas socialklasstillhörighet visade att tjänstemannabarn hade den lägsta andelen överlevande (250/1000) följt av industriarbetarbarn. Mortaliteten relaterad till den egna socialgruppstillhörigheten visade ingen signifikant skillnad mellan socialklasserna. Den multivariata survivalanalysen visade att socialklasstillhörighet hade lägst förklaringsvärde/genomslagskraft av de tio använda bakgrundsvariablerna.