Vad förklarar olikheter i levnadsvanor? - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Mänskliga beteenden, levnadsvanor och livsstil har under senare tid allt oftare betraktats som en viktig orsak till vår tids folksjukdomar. Begreppen är dock ingalunda entydiga. Livsstilsbegreppet lanserades exempelvis ursprungligen av Max Weber för att beteckna ett stabilt beteendemönster hos individer som hade sin grund i individens grupptillhörighet. Idag används det i stället av en stark individualistisk tradition och står för det som den enskilde individen, åtminstone i teorin, själv kan påverka. I artikeln belyses hur levnadsvanor samverkar med andra sociala faktorer i hälsans och ohälsans orsaksmönster. Beteenden, levnadsvanor och livsstil kan därför inte studeras isolerat utan måste vara insatta i sitt sammanhang.