Pojkars och flickors hälsa speglad av skolhälsovården: fakta, förklaringsmodeller och implikationer - Rydell, Ann-Margret; Sundelin, Claes (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Artikeln redovisar skolhälsovårdens samlade kunskap om elevernas hälsa och anpassning. Skillnaderna mellan pojkar och flickor beträffande somatisk och psykosocial hälsa fokuseras. I fråga om kroppslig hälsa var skillnaderna små, medan pojkarna var starkt överrepresenterade avseende psykosocial problematik. Tänkbara orsaksmekanismer och skolpolitiska implikationer diskuteras därefter.