Nytt från FSS: Slå vakt om solidaritet och demokrati inom socialtjänsten - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Under 1970-talet fördes det en livlig och stark ideologisk debatt om hur den framtida socialtjänsten skulle se ut. I denna deltog Sveriges socialchefer intensivt. Debatten kröntes med framgång när riksdagen I980 antog den nya socialtjänstlagen. I stället för den gamla auktoritära och myndighetsorienterade socialvården fick vi därmed en ny serviceinriktad socialtjänst, byggd på frivillighet, respekt och samarbete med enskilda och grupper. I stället för en återgång till förlegad kontroll- och myndighetsorienterade arbetssätt kräver vi att lagstiftaren tillsammans med oss på fältet fortsätter en utveckling av socialtjänsten som bygger på tillit, demokrati och solidaritet