Kvinnors arbetsvillkor och dödlighet i det historiska Finland - Lithell, Ulla-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Svensk och finsk folkbokföring har gamla anor. Såvida inte kyrkoarkiven har brunnit upp är det i princip möjligt att rekonstruera befolknings levnadsförlopp, individ för individ. Demografer i många länder har sökt sig till detta historiska källmaterial för att göra viss grundforskning som inte är möjlig på andra håll. Ulla-Britt Lithell, docent i historia och verksam vid Institutionen för internationell barnahälsovård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, redovisar främst på grundval av demografiskt material kvinnors dödlighetsmönster i två finska kulturområden. Hon visar också, att historiskt demografiska undersökningar i det förindustriella Norden har tillämpningar även i dagens utvecklingsländer