Homosexuell preferens och ”coming-out”processen - Nilsson Schönnesson, Lena; Brattberg, Axel (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
I föreliggande artikel avses med begreppet homosexualitet homosexuell preferens, dvs en vuxen individ är mer psykologiskt motiverad till att etablera en fysisk och emotionell relation till en person av samma kön än till det motsatta könet. Artikeln belyser kortfattat dels olika forskningsinriktningar kring homosexualitet dels "coming-out" processen. Orsakerna till homosexualitet utgör en forskningsgren, men forskarna har inte kommit fram till en generell teori som förklarar homosexualitetens "ursprung". En annan infallsvinkel är ett eventuellt samband mellan homosexualitet och psykopatologi. Resultaten visar dock inte på någon entydig bild. Under senare år har forskningen fokuserats kring de homosexuellas psyka-sociala livssituation däribland "coming-out"-processen. "Coming-out"-processen, som innebär att en individ utvecklar en homosexuell identitet, går i olika takt för olika individer. Att "komma ut" betyder att i ökande grad bli medveten om sin homosexuella inriktning, att erkänna den för sig själv - och senare för andra - och att ta konsekvenserna av den på olika plan.