Förflyttningshjälpmedel hos barn: ortoser - Lysell, Erland (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
En ortos syftar att ersätta en förlorad eller stötta en bristande funktion. Flera olika effekter kan eftersträvas av en ortos som används som förflyttningshjälpmedel. Modern teknik har givit större frihet vid val av utformning. Vid designen är det väsentligt att ta hänsyn till faktorer som gör att barnet accepterar ortosen. I ortosutprovning ingår hela behandlingsteamet.