Social utblick - Fisk, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Under de senaste 6- 7 har vi fått en drastisk ökning av människor, som måste söka ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Vi har med andra ord fått ett stort antal fattiga människor. Och det här bekräftas i Björn Gustafssons stora studie som han publicerat i "En bok om fattigdom". Vi som är verksamma inom socialt arbete och hälso- och sjukvården vet vilka följdverkningar som fattigdomen har i sitt släptåg. Av erfarenhet vet vi att med låg levnadsstandard följer ökade risker för ohälsa, sjukdom och bristtillstånd. Vårt handlande är motiverat av de värden som vi strävar att förverkliga. En välfärdspolitik i obalans kan naturligtvis inte accepteras. Tillsammans måste vi motverka fattigdomen. Och det skall ske genom en rättvis fördelningspolitik och inte i form av soppkök.