Social utblick : Social tjänst - en framtidsbild - Grefve, Kurt (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Om nuet är svårt att beskriva, hur skall vi då kunna säga något om framtiden? Den i många avseenden ovissa framtiden. Trots det vill jag ändå försöka, då framtiden är möjligheten för det vi inte nådde i dag. Inspiration har jag dessutom erhållit genom det framtidsscenario som nyligen anordnades av bl a Förbundet för Social Forskning och Föreningen Sveriges Socialchefer i samarbete med forskningsavdelningen vid Lunds universitet. Vart är vi på väg? Och varifrån frågar sig många. Utvecklingen framhåller Per Holmberg, har gått över en röd våg på 60-talet (med solidaritet och utjämning), till en grön, där solidaritet med närmiljön poängterades. Nyligen har vi upplevt en blå våg präglad av nyliberalism, för att nu vara inne i en vit våg, som präglas av antivåld, solidaritet med kommande generationer och kamp för mänskliga rättigheter