Social och medicinsk samverkan - begrepp och betingelser - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
På 1950-talet när Claes-Göran Westrin, professor i socialmedicin i Uppsala, var provinsialläkare i Västerbotten väcktes intresset för samverkan och detta intresse tog ordentlig fart i arbetet som socialläkare i Göteborg i början av 1970- talet. Det resulterade i ett utvecklingsarbete rörande social och medicinsk samverkan på vårdcentraler i Skaraborg. En internationell studie rörande samverkan i primärvården under senare delen av 1970-talet utgör basen för detta inlägg på samverkanskonferensen. Behov av ytterligare forskning runt samverkan, dess betingelser och effekter, inte minst för patienter/ klienter, framstår klart i Westrins artikel. Idag tillgängliga studier visar resultat som i vissa delar är motsägelsefulla.