Barn på sjukhus: Effekter av förskolebarns studiebesök på sjukhus - Dittrich, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Att barn är rädda för sjukhus har länge varit ett känt problem. Man har prövat olika vägar att minska denna rädsla. En rekommendation från socialstyrelsen föreskriver studiebesök på sjukhus som ett lämpligt förfarande. Vi vet dock väldigt lite om effekten av sådana studiebesök. I denna artikel redovisas en ingående studie av reaktionerna hos 54 barn i åldrarna 4-6 år från 6 daghem i Uppsala kommun. Ett påfallande resultat är att en information av typen bilderböcker sannolikt har betydligt mindre effekt än ett studiebesök i sjukhusmiljö. I sin helhet ger undersökningen belägg för att sådana studiebesök tycks ha positiva effekter när det gäller att minska barns rädsla.