Ungdomar med psykiska problem inom allmänpsykiatrin respektive ungdomspsykiatrin - Adler, Hans; Busk, Kirsten (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
I en undersökning har man jämfört ungdomsklientelet vid tre olika mottagningar i norra Halland: den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Varberg och de vuxenpsykiatriska mottagningarna i Kungsbacka respektive Varberg. Studien, som veterligen är den första i sitt slag i Sverige, gäller ett litet antal patienter och medger inga definitiva slutsatser. Påfallande skillnader framkommer emellertid när det gäller behandlingsinsatsernas omfattning och inriktning. Ett exempel är att man på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Varberg och psykiatriska mottagningen i Kungsbacka lagt ned tre gånger så mycket tid på varje patient som på psykiatriska kliniken i Varberg. Frågor om innebörd och effekter av sådana skillnader väcker intresse för ytterligare studier.