Den traditionellt sjuke och den modernt friske förtidspensionären - Olson-Frick, Hans (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Riksförsäkringsverket och Statens arbetsklinik genomförde i samband med pensionsreformen 1976 en undersökning av äldre personer som haft sjukpenninggrundande inkomst de senaste 1O åren och som således senare skulle kunna erhålla delpension. Särskilt intresse ägnades gruppen förtidspensionärer. Av intresse var att ungefär en fjärdedel av dessa efter förtidspensionen angett sig ha gott hälsotillstånd och en fjärdedel dåligt hälsotillstånd. Hans Olson-Frick, vid Riksförsäkringsverket har jämfört dessa båda grupper av "sjuka" och "friska" förtidspensionärer. Resultatet har legat till grund för nedanstående skisser av deras olika situationer.