Problem bland barnskötarelever: En undersökning av problem och studieavbrott inom barnskötarutbildningen i Stockholm 1983 - Siksna, Aina (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Att allvarliga personliga problem och psykiska besvär förekommer bland dem som utbildar sig till barnskötare har på senare år uppmärksammats. På initiativ av skolhälsovården i Stockholm har en särskild studie genomförts med en undersökning av 285 barnsköterskeelever från fyra olika gymnasieskolor. Resultatet visar att 28 procent hade brister i sin tidigare utbildning och 7 procent svårigheter att i skrift uttrycka sig på svenska. 27 procent fick problem under utbildningen, något som särskilt gällde elever med brister i tidigare utbildning och/eller psykiska problem. En motsägelse föreligger i viss mån mellan intagningsbestämmelser till barnskötarutbildningen och lagstiftningen angående omsorgen om barn.