Hälso- och sjukvårdsforskning : Nuläge och utvecklingslinjer - Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Hälso- och sjukvårdsforskning som beteckning på ett särskilt forskningsområde i vårt land är bara tio år gammalt. De första systematiska insatserna inom området gjordes i USA och Storbritannien för omkring 25 år sedan. Hälso- och sjukvårdsforskning är målinriktad och utgår från praktiska sjukvårdsproblem. Den kan därför vara svår att skilja från planerings- och utredningsarbete, som sjukvårdshuvudmännen själva arbetar med. För att en sådan kortsiktig verksamhet skall få god kvalitet är det viktigt att vi har från sjukvården fristående universitetsanknutna forskningscentra.