Vad vet vi egentligen om äldres konsumtion av service och vård? : Ett försök till en samlad beskrivning inom en svensk kommun - Wernberg, Kerstin; Thorslund, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Trots den ökande omfattningen av forskning kring de äldre vet vi förvånansvärt lite om hur de begränsade resurserna för äldrevård/-omsorg används. Inom Tierpsprojektet registreras rutinmässigt sedan flera år individbaserade uppgifter om de äldres vårdkonsumtion. Sedan 1984 samlas även in individbaserade uppgifter över kommunala hjälpinsatser som tex hemtjänst och färdtjänst samt över distriktssköterskornas verksamhet bland de äldre. Detta material möjliggör en fördjupad analys över de äldres konsumtion av vård och service i olika former. Vilka är "storkonsumenter" av såväl vård som kommunal service? Vilka utnyttjar vare sig service eller vård? Hur ser vårdkonsumtionsmönstret ut för de servicehusboende, för de som bor på ålderdomshem och i eget boende? Hur skiljer sig denna totala konsumtionsbild mellan yngre och äldre pensionärer. Frågor av denna typ kommer inom några år att vara möjliga att besvara inom ramen för Tierps projektet. En ytterligare fördjupning av projektet planeras också. Den syftar till att kartlägga även den informella hjälpens omfattning samt göra en behovsbedömning att relateras till den faktiska konsumtionen.