Erfarenheter av självrapporterade långvariga sjukdomar i undersökningar av levnadsförhållanden - Lindberg, Gudrun (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Förekomst av långvariga sjukdomar har undersökts i SCBs undersökning av levnadsförhållanden varje år sedan 1975. Drygt 40 procent av 16-84-åringar rapporterar någon långvarig sjukdom. Andelarna som får medicinsk behandling varierar mellan sjukdomstyper och detta antas påverka benägenheten att rapportera sjukdomarna vid SCBs intervjuer. Försök har gjorts att belysa hur stor del de rapporterade sjukdomarna utgör av totala mängden sjukdomstillstånd av olika slag.