Medicinsk kvindeforskning i videnskabsteoretisk belysning - Borum, Kirstine (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Moderne laegevidenskab hviler på det 100-årige naturvidenskabelige grundlag. Den er karakteriseret ved at udtrykke sig i kvantiteter, at anvende sammenligning (ofte med en normalvaerdi) at tilstraebe vaerdineutralitet i arbejdsprocessen, at arbejde objektivt, beskrive og inddele, at arbejde atomistisk, analyserende og specialiseret, påberåbe sig ansvarsfrihed overfor resultaternes anvendelse, vaerdsrette grundforskning og anvende den til laegernes interne meritering, vaere meget teknologisk praeget, at beskreftige sig med diagnose og behandling, og naesten ikke med profylakse, at tolke forskningsresultaterne abstrakt, lösrevet fra dagligdagens erfaringsverden og at vaere androcentrisk. Forskningsmiljöet er typisk konkurrence- og prestigebetonet. Foraeldelsesfristen for forskningsresultaterne er kort. Medicinsk kvindeforskning opstod som en reaktion mod denne laegevidenskabelige tradition. Den har et veldefineret torrnål, dvs de vi denskabelige resultater fremskaffes fork at blive anvendt, den er tvrervidenskabelig, og den tilstraeber at komme frem til helhedsbetragtninger, dvs er holistisk i sin intention. Medicinsk kvindeforskning forsöger at opprioritere kvalitative aspekter af forskningen for at fremme kvalitativ nytaenkning. Medicinsk kvindeforskning er i sin vorden og har ikke tilsluttet sig et nöje defineret paradigme. Den er karakteriseret af stor frihed i emne- og metodevalg. Medicinske kvindeforskere vedkender sig et ansvar overfor deres forskningsresultater og mener, at disse skal anvendes til menneskets og naturens bedste. Kirstine Borum är dr med universitetslektor vid Medicinsk anatomisk institut vid Köbenhavns universitet.